Na prvem virtualnem 3SI parlamentarnem forumu

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se je na povabilo predsednika estonskega parlamenta Jürija Ratasa udeležil prvega Parlamentarnega foruma pobude Tri morja (3SI), ki je potekal v obliki videokonference.

				Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se je na povabilo predsednika estonskega parlamenta Jürija Ratasa udeležil prvega Parlamentarnega foruma pobude Tri morja (3SI), ki je potekal v obliki videokonference (Foto: Milan Skledar)			Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se je na povabilo predsednika estonskega parlamenta Jürija Ratasa udeležil prvega Parlamentarnega foruma pobude Tri morja (3SI), ki je potekal v obliki videokonference (Foto: Milan Skledar)

Pobuda treh morij (3SI) je bila na predsedniški ravni prvič lansirana leta 2016 kot platforma za politično podporo pospeševanju gospodarskega razvoja ter krepitvi medregionalnega in čezmejnega sodelovanja in povezovanja med 12 državami članicami EU med Baltskim, Jadranskim in Črnim morjem. ZDA, Nemčija in Evropska komisija nastopajo kot strateške partnerice 3SI. Pobuda spodbuja sodelovanje za razvoj infrastrukture v energetskem, prometnem in digitalnem sektorju, ki prispeva k gospodarski rasti in energetski varnosti ter krepi kohezijo in enotnost v Evropi.

Namen Parlamentarnega foruma je v pobudo vključiti tudi sodelovanje zakonodajne veje oblasti, kar bi olajšalo doseganje praktičnih ciljev pomembno prispevalo k večji prepoznavnosti pobude.

Parlamenti imajo namreč v okviru svojih pristojnosti po eni strani ustvarjajo potreben zakonski okvir za uresničevanje ciljev 3SI in kot predstavniki državljanov in zainteresiranih strani pomembno prispevajo k prepoznavnosti pobude.

				Predsednik Državnega sveta RS, g. Alojz Kovšca in predsednik Državnega zbora RS, mag. Igor Zorčič (Foto: M: Skledar)			Predsednik Državnega sveta RS, g. Alojz Kovšca in predsednik Državnega zbora RS, mag. Igor Zorčič (Foto: M: Skledar)

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je v okviru svojega nagovora izrazil zadovoljstvo, da je pobuda Treh morij počasi in vztrajno prerasla iz politične deklarativne iniciative v močno gospodarsko in razvojno iniciativo ter da je ta svoj obris pridobila prav na enem zadnjih zasedanj, ki je potekalo v Sloveniji, na Brdu pri Kranju. Poudaril je, da je prav zaradi svoje fleksibilnosti in mobilnosti postala del globalne debate, kar je bil tudi bil njen prvotni namen.

Povezovanje, ki spodbuja regionalni dialog ter hkrati krepi transatlantsko zavezništvo, mora po mnenju Kovšce sloneti na konkretnih razvojnih prioritetah, kot so dodatne investicije v gospodarstvo, transportna povezljivost, vlaganja v energetsko infrastrukturo ter v razvoj digitalnih komunikacij. Glede na povedano je za Republiko Slovenijo sodelovanje v pobudi Tri morja eno izmed sredstev uresničevanja Strategije zunanje in gospodarske politike Republike Slovenije, zlasti v sozvočju z EU oz. njenim t.i. zelenim dogovorom. Z aktivnim sodelovanjem v pobudi Slovenija sporoča, da je zanesljiva članica transatlantskega zavezništva. Pri tem ima posebno mesto sodelovanje na gospodarskem področju, vključno s krepitvijo prometnih povezav. Za Slovenijo kot državo z omejenim gospodarskim potencialom, a z odlično geostrateško lego, je takšna forma povezovanja ključna, saj imamo že zdaj prijavljenih kar šest močnih prioritetnih infrastrukturnih projektov, ki pa jih bomo skladno z interesi držav partneric smiselno revidirali.

Predsednik Državnega sveta vidi velik razvojni pospešek pobude v ustanovitvi Investicijskega sklada, v katerega je Slovenija preko Slovenske izvozne in razvojne banke prispevala 23 milijonov evrov sredstev, ki postaja osrednji finančni steber za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v regiji, ki jih potrebujemo skupaj. Dober pokazatelj smeri razvoja bodo večja finančna vlaganja s strani zasebnega kapitala, težko si je namreč zamisliti uresničevanje projektov brez vzpostavljenega javno-zasebnega partnerstva.

Pobuda Tri morja je pomembno platformo, ki krepi politične stike po geopolitičnih oseh sever - jug, in ki dolgoročno prinaša energetsko stabilnost in kakovostne prometne poti v regiji. Z nadgradnjo platforme v obliko poslovnih forumov se takšna strateška usmeritev pretvarja v operativno formo, kar pa je v teh pandemičnih in postpandemičnih časih izjemno pomembno.

Predsednik Kovšca se je pridružil večinskemu mnenju, da se tudi v prihodnje ohrani neformalna organizacija tako Vrha kot Poslovnega foruma. Naj torej obstane kot platforma, ki omogoča krepitev sodelovanja in skozi poslovni del spodbuja izvedbo prednostnih strateških projektov držav članic, pri čemer so dobrodošle tudi priključitve novih članic, kot je denimo Grčije.

				Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se je na povabilo predsednika estonskega parlamenta Jürija Ratasa udeležil prvega Parlamentarnega foruma pobude Tri morja (3SI), ki je potekal v obliki videokonference (Foto: Milan Skledar)			Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se je na povabilo predsednika estonskega parlamenta Jürija Ratasa udeležil prvega Parlamentarnega foruma pobude Tri morja (3SI), ki je potekal v obliki videokonference (Foto: Milan Skledar)

Foto: Milan Skledar

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 1. Jul 2021 at 04:46

96 ogledov

Poziv k ukinitvi vseh omejitev za posameznike, ki so bili dokazljivo cepljeni proti COVID-19
Komisija za kulturo, znanost, šolstvo in šport in Interesna skupina negospodarskih dejavnosti sta v okviru 37. seje komisije in 46. seje interesne skupine na pobudo državnega svetnika Janoša Kerna obravnavali problematiko sproščanja epidemioloških ukrepov za kulturne in športne dogodke. Na podlagi predstavitve problematike, načrtovanih ukrepov sproščanja protikoronskih ukrepov, znanstveno-analitičnih modelov in predlogov predstavnikov kulture sta komisija in interesna skupina pozvali Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje in NIJZ, da v največji možni meri tudi v prihodnje medsebojno sodelujejo in se z izvajalci kulturnih in športnih prireditev posvetujejo o sprejetih ukrepih. Prouči naj se možnost ustanovitve interdisciplinarne posvetovalne skupine, ki bi pripravila predloge za odločevalce, upoštevajoč stališča predstavnikov z relevantnih področij kulture in športa, ter se opredeljevala do strateških vprašanj s teh dveh področij. Komisija in interesna skupina sta podprli strokovne analize, pripravljene s pomočjo metaanalize in umetne inteligence, ki jo je pripravil Institut Jožef Stefan in pozvali k ukinitvi vseh omejitev za vse posameznike, ki so bili dokazljivo cepljeni proti covid-19. Foto: Milan Skledar

Thu, 1. Jul 2021 at 02:01

73 ogledov

Prvi poletni sprejem OZS
Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se je udeležil prvega Poletnega sprejema Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki je tokrat potekal na Ljubljanskem gradu. 29. 06. 2021 V svojem pozdravnem nagovoru je poudaril, da je Slovenija uspešno borila bitko z novim koronavirusom in da je gospodarstvo ohranila v dobri kondiciji prav po zaslugi dobrega dialoga med resornimi ministrstvi ter predstavniki gospodarstva, podjetništva in obrti, pa tudi Državnega sveta, ki zastopa interese gospodarstva. Čas okrevanja bo tako nova priložnost, da se slovensko gospodarstvo digitalizira in okrepi ter tako vstopi na globalni trg med najbolj razvitimi, je še prepričan Kovšca. Zbrane sta nagovorila tudi predsednik OZS Branko Meh in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Sprejema so se udeležili številni podjetniki in obrtniki, predstavniki domačih in tujih gospodarskih asociacij. Foto: Milan Skledar

Thu, 1. Jul 2021 at 01:58

75 ogledov

Osrednja slovesnost ob dnevu policije
Predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca se je na nekdanjem mejnem prehodu Holmec udeležil osrednje slovesnosti ob Dnevu slovenske policije in 30-letnici njenega delovanja v samostojni Sloveniji. 28. 06. 2021 Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, udeležence pa sta nagovorila tudi generalni direktor policije dr. Anton Olaj in minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Organi za notranje zadeve so bili med prvimi, ki so se zoperstavili agresiji Jugoslovanske ljudske armade. V spomin na dogodek leta 1991, ko so se policisti z JLA spopadli na mejnem prehodu Holmec, so slovenski policisti 27. junij izbrali za svoj praznik, za dan slovenske policije. Pri varovanju in obrambi barikad, mejnih prehodov oziroma v spopadih je bilo 14 pripadnikov policije hudo ranjenih, šest pa jih je padlo za domovino, med njimi dva na Holmcu.

Thu, 1. Jul 2021 at 01:55

88 ogledov

Obeležitev 30. obletnice bitke v Trzinu s slovesnim odkritjem obeležja Edvardu Peperku
Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se je udeležil obeležitve 30. obletnice bitke v Trzinu s slovesnim odkritjem spominskega obeležja Edvardu Peperku. 27. 06. 2021 Predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca se je v Trzinu udeležil občinske proslave ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije ter ob 30. obletnici bitke v Trzinu in vojne za Slovenijo. Ob tej priložnosti je predsednik države Borut Pahor odkril spominsko obeležje v čast in spomin Edvardu Peperku, v Trzinu padlemu pripadniku Teritorialne obrambe v vojni za Slovenijo. Župan Peter Ložar se je padlega Edvarda Peperka spomnil z besedami, da je bil eden izmed nas, ki je imel rad domovino in je za njeno samostojnost dal življenje, zato je prav, da se danes, po treh desetletjih, simbolno vrne med nas. Slavnostni govornik pa je bil predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša. Foto: Zofija Hafner

Thu, 1. Jul 2021 at 01:52

86 ogledov

Osrednja državna proslava ob 30-letnici slovenske državnosti in prevzemu predsedovanja Slovenije Svetu EU
Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se je s soprogo Stanko Kajfež Kovšca na Trgu republike udeležil osrednje državne proslave ob 30. obletnici slovenske državnosti in obeležitve prevzema predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije. 25. 06. 2021 Državne proslave so se v večjem številu udeležili tudi državni svetniki.  Foto: Milan Skledar

Thu, 1. Jul 2021 at 01:48

78 ogledov

Slavnostna seja Državnega sveta in odprtje razstave v počastitev 30-letnice slovenske državnosti
Ob Dnevu državnosti v preddverju dvorane Državnega sveta potekala otvoritev fotografske razstave večkrat nagrajenega fotoreporterja Srdjana Živulovića "V objektivu - 30 let Republike Slovenije", v dvorani Državnega sveta pa je sledila slavnostna seja. 25. 06. 2021 Slavnostna seja Državnega sveta je potekala v počastitev praznika dneva državnosti in 30. rojstnega dne naše države Republike Slovenije. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, seje pa sta se poleg državnih svetnic in svetnikov udeležila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. Za kulturni program so poskrbeli Slovenski oktet, Alex Volasko in Kvintet Policijskega orkestra. Foto: Milan Skledar Pred tem pa je v preddverju dvorane Državnega sveta potekala še otvoritev fotografske razstave Državnega sveta z naslovom »V OBJEKTIVU - 30 let Republike Slovenije«. Gre za nabor 30 fotografij večkrat nagrajenega in priznanega fotoreporterja in Pulitzerjevega nagrajenca Srdjana Živulovića, v katerih je skozi fotografski objektiv dokumentiral trenutke rojstva države Slovenije in njene prelomne mejnike v zadnjih treh desetletjih. Razstava bo na ogled vse do 4. julija 2021.

NAJBOLJ OBISKANO

Na prvem virtualnem 3SI parlamentarnem forumu