3. konferenca ob Svetovnem dnevu varnosti hrane 2021 (Foto: Milan Skledar)
3. konferenca ob Svetovnem dnevu varnosti hrane

Državni svet Republike Slovenije je v sodelovanju z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Evropsko mrežo deklaracije za hrano, tehnologijo in prehrano 7. junija 2021 organiziral 3. konferenco ob svetovnem dnevu varnosti hrane 2021 in svetovni dan varne hrane 2021.

				3. konferenca ob Svetovnem dnevu varnosti hrane  2021 (Foto: Milan Skledar)

Sodelujoče na konferenci so uvodoma pozdravili Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter zasl. prof. dr. Peter Raspor, predsednik programsko organizacijskega odbora.

Na konferenci so s svojimi prispevki sodelovali Matjaž Guček in Urška Bolha iz  Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, dr. Mojca Jevšnik iz Zdravstvene fakultete, dr. Janez Posedi iz Veterinarske fakultete, izr. prof. dr. Miroslav Petrovec iz Instituta za mikrobiologijo Medicinske fakultete, dr. Bety Breznik iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Bojan Butinar in dr. Milena Miklavčič iz Znanstveno raziskovalnega središča Koper, dr. Helena Baša Česnik iz Kmetijskega inštituta Slovenije, dr. Tanja Dreo iz Nacionalnega inštituta za biologijo, dr. Matjaž Ocepek iz Nacionalnega veterinarskega inštituta, dr. Sonja Smole Možina iz Biotehniške fakultete, dr. Benjamin Zorko iz Inštituta Jožef Štefan, Vesna Viher Hrženjak iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, Maribor in Janez Podobnik iz ECPD Slovenija.

Na zaključni okrogli mizi o vplivu globalnega trga s hrano na percepcijo potrošnikov z vidika varnosti živil pa so sodelovali: mag. Aleš Irgolič, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleš Kuhar, Biotehniška fakulteta, Breda Kutin, Zveza potrošnikov Slovenije, mag. Mariča Lah, Trgovinska zbornica Slovenije, dr. Tatjana Zagorc, Gospodarska Zbornica Slovenije ter Roman Žveglič, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.

Udeleženci konference so se strinjali, da je prehrana eden najpomembnejših dejavnikov, ki vpliva na naše zdravje in s tem zdravje celotne družbe, zato je varnost hrane skupna odgovornost in zaveza vseh deležnikov v agroživilski verigi. Za varnost hrane in preprečevanje tveganj za zdravje potrošnika skrbijo številne vladne in nevladne  organizacije, strokovna in interesna združenja. Sprejeta je zakonodaja, standardi, mehanizmi in sledljivosti vseh vrst, ki naj bi zagotavljali varstvo posameznika, da kupi in uživa varno hrano. Države se vedno bolj zavedajo, da je proizvodnja hrane strateškega pomena za vsako družbo, prehranska neodvisnost in čim višja prehranska samooskrba postaja nujnost, epidemija COVID-19 pa je to pokazala v še bolj izraziti luči, z oteženimi razmerami v mednarodni trgovini in oteženimi dobavami potrebnih proizvodov in tudi živilskih produktov.

Sodelujoči so v razpravah poudarjali, da lokalno pridelana hrana, ki jo brez dolgotrajnih transportnih poti lahko na trgu ponudimo bolj svežo in je bolj zdrava, prispeva k manjši okoljski obremenitvi in manjšemu ogljičnemu odtisu. Domača pridelava spodbuja poseljenost in ohranjanje ter razvoj podeželja in kulturne krajine in ohranja avtohtone živalske in rastlinske vrste.

Kljub dejstvu, da smo v Sloveniji relativno dobro poskrbeli za varnost živil, so potrošniki večinsko nezaupljivi in previdni, kar pomeni, da obstaja velika odgovornost, da temu področju namenimo zadostno pozornost, sredstev in znanja.

Komisija Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je že večkrat opozorila na problematiko nacionalne samooskrbe, ki je v veliki meri posledica pomanjkanja jasne nacionalne kmetijske strategije. Zgolj s strateškim načrtovanjem lahko dosežemo stalnost in stabilnost slovenskega kmetijstva ter zagotovimo večjo samooskrbo. Z namenom funkcioniranja trga je nujen tudi proces digitalizacije ponudbe slovenske hrane.

Državni svet  že vsa leta sodeluje in podpira projekte, kot so Tradicionalni slovenski zajtrk in vsa prizadevanja na področju zaščite in promocije čebel in čebelarstva. Aktivnosti državnih svetnikov se odražajo tudi v številnih pobudah in vprašanjih glede zagotavljanja sledljivosti in označevanja hrane, podelitve znaka izbrana kakovost, glede debirokratizacije na področju kmetijstva, glede ničelne stopnje zmanjševanja obdelovalnih kmetijskih površin, ipd.


				3. konferenca ob Svetovnem dnevu varnosti hrane  2021 (Foto: Milan Skledar)			
				3. konferenca ob Svetovnem dnevu varnosti hrane  2021 (Foto: Milan Skledar)			
				Dr. Jože Podgoršek, kmetijski minister. 3. konferenca ob Svetovnem dnevu varnosti hrane  2021 (Foto: Milan Skledar)			Dr. Jože Podgoršek, kmetijski minister. 3. konferenca ob Svetovnem dnevu varnosti hrane 2021 (Foto: Milan Skledar) 

Foto: Milan Skledar

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 1. Jul 2021 at 04:46

96 ogledov

Poziv k ukinitvi vseh omejitev za posameznike, ki so bili dokazljivo cepljeni proti COVID-19
Komisija za kulturo, znanost, šolstvo in šport in Interesna skupina negospodarskih dejavnosti sta v okviru 37. seje komisije in 46. seje interesne skupine na pobudo državnega svetnika Janoša Kerna obravnavali problematiko sproščanja epidemioloških ukrepov za kulturne in športne dogodke. Na podlagi predstavitve problematike, načrtovanih ukrepov sproščanja protikoronskih ukrepov, znanstveno-analitičnih modelov in predlogov predstavnikov kulture sta komisija in interesna skupina pozvali Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje in NIJZ, da v največji možni meri tudi v prihodnje medsebojno sodelujejo in se z izvajalci kulturnih in športnih prireditev posvetujejo o sprejetih ukrepih. Prouči naj se možnost ustanovitve interdisciplinarne posvetovalne skupine, ki bi pripravila predloge za odločevalce, upoštevajoč stališča predstavnikov z relevantnih področij kulture in športa, ter se opredeljevala do strateških vprašanj s teh dveh področij. Komisija in interesna skupina sta podprli strokovne analize, pripravljene s pomočjo metaanalize in umetne inteligence, ki jo je pripravil Institut Jožef Stefan in pozvali k ukinitvi vseh omejitev za vse posameznike, ki so bili dokazljivo cepljeni proti covid-19. Foto: Milan Skledar

Thu, 1. Jul 2021 at 02:01

73 ogledov

Prvi poletni sprejem OZS
Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se je udeležil prvega Poletnega sprejema Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki je tokrat potekal na Ljubljanskem gradu. 29. 06. 2021 V svojem pozdravnem nagovoru je poudaril, da je Slovenija uspešno borila bitko z novim koronavirusom in da je gospodarstvo ohranila v dobri kondiciji prav po zaslugi dobrega dialoga med resornimi ministrstvi ter predstavniki gospodarstva, podjetništva in obrti, pa tudi Državnega sveta, ki zastopa interese gospodarstva. Čas okrevanja bo tako nova priložnost, da se slovensko gospodarstvo digitalizira in okrepi ter tako vstopi na globalni trg med najbolj razvitimi, je še prepričan Kovšca. Zbrane sta nagovorila tudi predsednik OZS Branko Meh in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Sprejema so se udeležili številni podjetniki in obrtniki, predstavniki domačih in tujih gospodarskih asociacij. Foto: Milan Skledar

Thu, 1. Jul 2021 at 01:58

75 ogledov

Osrednja slovesnost ob dnevu policije
Predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca se je na nekdanjem mejnem prehodu Holmec udeležil osrednje slovesnosti ob Dnevu slovenske policije in 30-letnici njenega delovanja v samostojni Sloveniji. 28. 06. 2021 Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, udeležence pa sta nagovorila tudi generalni direktor policije dr. Anton Olaj in minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Organi za notranje zadeve so bili med prvimi, ki so se zoperstavili agresiji Jugoslovanske ljudske armade. V spomin na dogodek leta 1991, ko so se policisti z JLA spopadli na mejnem prehodu Holmec, so slovenski policisti 27. junij izbrali za svoj praznik, za dan slovenske policije. Pri varovanju in obrambi barikad, mejnih prehodov oziroma v spopadih je bilo 14 pripadnikov policije hudo ranjenih, šest pa jih je padlo za domovino, med njimi dva na Holmcu.

Thu, 1. Jul 2021 at 01:55

88 ogledov

Obeležitev 30. obletnice bitke v Trzinu s slovesnim odkritjem obeležja Edvardu Peperku
Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se je udeležil obeležitve 30. obletnice bitke v Trzinu s slovesnim odkritjem spominskega obeležja Edvardu Peperku. 27. 06. 2021 Predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca se je v Trzinu udeležil občinske proslave ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije ter ob 30. obletnici bitke v Trzinu in vojne za Slovenijo. Ob tej priložnosti je predsednik države Borut Pahor odkril spominsko obeležje v čast in spomin Edvardu Peperku, v Trzinu padlemu pripadniku Teritorialne obrambe v vojni za Slovenijo. Župan Peter Ložar se je padlega Edvarda Peperka spomnil z besedami, da je bil eden izmed nas, ki je imel rad domovino in je za njeno samostojnost dal življenje, zato je prav, da se danes, po treh desetletjih, simbolno vrne med nas. Slavnostni govornik pa je bil predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša. Foto: Zofija Hafner

Thu, 1. Jul 2021 at 01:52

86 ogledov

Osrednja državna proslava ob 30-letnici slovenske državnosti in prevzemu predsedovanja Slovenije Svetu EU
Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca se je s soprogo Stanko Kajfež Kovšca na Trgu republike udeležil osrednje državne proslave ob 30. obletnici slovenske državnosti in obeležitve prevzema predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije. 25. 06. 2021 Državne proslave so se v večjem številu udeležili tudi državni svetniki.  Foto: Milan Skledar

Thu, 1. Jul 2021 at 01:48

78 ogledov

Slavnostna seja Državnega sveta in odprtje razstave v počastitev 30-letnice slovenske državnosti
Ob Dnevu državnosti v preddverju dvorane Državnega sveta potekala otvoritev fotografske razstave večkrat nagrajenega fotoreporterja Srdjana Živulovića "V objektivu - 30 let Republike Slovenije", v dvorani Državnega sveta pa je sledila slavnostna seja. 25. 06. 2021 Slavnostna seja Državnega sveta je potekala v počastitev praznika dneva državnosti in 30. rojstnega dne naše države Republike Slovenije. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, seje pa sta se poleg državnih svetnic in svetnikov udeležila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. Za kulturni program so poskrbeli Slovenski oktet, Alex Volasko in Kvintet Policijskega orkestra. Foto: Milan Skledar Pred tem pa je v preddverju dvorane Državnega sveta potekala še otvoritev fotografske razstave Državnega sveta z naslovom »V OBJEKTIVU - 30 let Republike Slovenije«. Gre za nabor 30 fotografij večkrat nagrajenega in priznanega fotoreporterja in Pulitzerjevega nagrajenca Srdjana Živulovića, v katerih je skozi fotografski objektiv dokumentiral trenutke rojstva države Slovenije in njene prelomne mejnike v zadnjih treh desetletjih. Razstava bo na ogled vse do 4. julija 2021.

NAJBOLJ OBISKANO

3. konferenca ob Svetovnem dnevu varnosti hrane